Észt Köztársaság – 100 év innováció konferencia

2018. november 23-án a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Kara Észt Köztársaság – 100 év innováció címmel konferenciát rendezett. A konferencia ötletét és aktualitását az idén századik születésnapját ünneplő független Észt Köztársaság adta.

A centenáriumi évfordulóhoz kapcsolódva, valamint Észtországhoz fűződő baráti kapcsolatot és szimpátiát kifejezve, Magyarországon is számos különféle színvonalas esemény került megrendezésre 2018-ban. Ennek az eseménysorozatnak volt a része a Károli Gáspár Református Egyetem Néderlandisztika Tanszéke és a tanszék MOND-ÉSZT című tudományos projektje által szervezett konferencia is. A rendezvényt egyetemünkön kívül az Észt Tudományos Akadémia és a Magyar Tudományos Akadémia kétoldalú nemzetközi egyezményen alapuló, Finnugor nyelvek – kontaktushatások című tudományos projektje is támogatta.

A konferenciát kiegészítő programok is kísérték, amelyek egyfelől azt a célt szolgálták, hogy az észt nyelvet és kultúrát népszerűsítő programokat közelebb hozzák a magyar nagyközönséghez, másfelől a konferencia észt vendégelőadóinak lehetőségük nyíljon megismerkedni azokkal a zenei és művészeti programokkal is, amelyeket hazánk szervezett az észt évforduló jegyében.

A konferencia napján, november 23-án kezdődött az Észt Intézet szervezésében az Észt Zenei Hét is, melynek nyitóprogramja a Zeneakadémián került megrendezésre. A közönség a Tallinni Kamarazenekar és az Észt Filharmónia Kamarakórus előadásában hallgathatta meg Arvo Pärt, kortárs észt zeneszerző, az egyházi zeneszerzés legkiemelkedőbb ma élő képviselője négy művét.

Az Észt Köztársaság Nagykövetségének újbóli megnyitása és a konferencia kapcsán Budapesten tartózkodó észt vendégek egy másik különleges programon is részt vehettek a konferencia másnapján. A Ludwig Múzeumban megtekintették a Nyelvrokonok - észt-magyar kortárs művészeti kiállítást Szipőcs Krisztina a konferencia egyik résztvevője, kiállítás kurátora tárlatvezetésével. A kiállítás sajátos nézőpontból közelíti meg az észt és magyar kortárs művészetet, egyfajta párhuzamot is vonva a két nép, a két kultúra és a két nyelv között. A kiállítás január 6-ig tekinthető meg a Ludwig Múzeumban.

A konferencia előadásainak anyaga a Károli Könyvek-sorozatban kerül kiadásra.

 

A szervezésben károlis észt hallgatók és Károli-ösztöndíjasok segítettek.

 

 

Következő események


Napi biztatás

Napi jegyzet a Kossuth-on

Egyesített Bibliaolvasó

Nyelvvizsgaközpont

Közösségi Média

Sport a Károlin

Sport a Károlin