Készült: 2016-02-10
Módosítás: 2020-07-31

 

Calvin University

 

Egyetemünk 1993 óta áll kapcsolatban az Amerikai Egyesült Államok Calvin University (korábban: Calvin College, Grand Rapids, Michigan) nevű, nagy múltú református egyetemével. Az Anglisztika Intézet által létrehozott program egyre népszerűbb, mára már több tanszékre és karra is kiterjedt.

Minden tanév őszi félévében kb. 20 fős diákcsoport érkezik Budapestre a programot vezető professzorral együtt. A diákok a Temesvár utcai Bethlen Gábor Kollégiumban kapnak szállást, és az egyetem angol nyelven oktatott óráit vehetik fel a félév során. A buddy-programra jelentkező Károlis hallgatók már érkezésük után néhány nappal pártfogásba vehetik őket, így megismerkedhetnek amerikai vendégeinkkel, akiknek különösen az első időszakban nagyon fontos a magyar diákok segítsége. Az őszi ismerkedő és orientációs Welcome party mellett a csoport bekapcsolódik az Anglisztika Intézet által szervezett eseményekbe, illetve a BTK kari programjaiba. A Calvin University tanulmányutakat is szervez számukra a környező országokba (az erdélyi kirándulás mellett a Délvidéken és Lengyelországban is tesznek közös látogatást). Rendszerint a karácsonyi Christmas-partyn búcsúzunk tőlük az őszi félév végén.

A program keretében egyetemünk hallgatói ösztöndíjat pályázhatnak meg, aminek a segítségével minden év januárjában öt diákunk a Calvin University Interim Periódusa által felajánlott, háromhetes, intenzív kurzuson vehet részt Michiganben. A repülőjegy és a biztosítás önköltséges, de a szállást, az ellátást, a kurzusdíjat és a könyveket a két egyetem közös ösztöndíja biztosítja. A pályázatot az őszi félévben hirdetjük meg. Mivel az őszi félév során a Calvin University következő évi programvezető professzora is eltölt néhány napot Budapesten, a következő januárra kiutazó magyar diákok szóbeli meghallgatását a programvezető bevonásával, a látogatása alatt tartjuk.

A programért felelős oktató 2003 szeptembere óta Kállay G. Katalin, az Anglisztika Intézet docense, aki folyamatosan tartja a kapcsolatot a régi és leendő programvezető professzorokkal (Douglas Howard, Robert de Vries, Corwin Smidt, Michael Page, Bruce Berglund, Jeffrey Bouman, Cheryl Feenstra, Margaret Goetz, Young Kim). Kiricsi Ágnes, az Anglisztika Intézet adjunktusa 2011-ben kapcsolódott a program szervezésébe, neki köszönhető a virágzó internetes kapcsolat (Facebook-csoport) a két egyetem között, valamint számos programot és kirándulást szervez vendégeinknek. A BTK részéről Nagy Judit nemzetközi dékánhelyettes, a Rektori Hivatalban Sümeghy Gyula nemzetközi igazgató koordinálja a csereprogramot.

A két intézmény között számos szakmai látogatás valósult már meg. 2005 májusában Kállay G. Katalin tett látogatást és tartott előadást a Calvin University-n. 2013 májusában Sepsi Enikő dékán és Fabiny Tibor intézetvezető (Anglisztika Intézet), részt vett a Calvin University által szervezett nemzetközi konferencián (IAPCHE), amely a keresztény felsőoktatás nemzetközi lehetőségeiről szólt. A konferencián a már meglévő jó kapcsolat megerősítése mellett további keresztény egyetemek vezetőivel és oktatóival is találkoztak, így újabb kapcsolatok teremtésére is nyílt lehetőség. 2013 októberében a Calvin College Jeff Bouman személyében képviseltette magát a KRE 20 éves jubileumi konferenciáján, és tanulmányt is írt az eseményhez kapcsolódó emlékkötetbe. 2018-ban Sümeghy Gyula nemzetközi igazgató és Csáki-Hatalovics Gyula főtitkár látogattak el a Calvin University-re.

Az Erasmus + KA 107-es program keretében eddig 5 alkalommal pályázott sikerrel a Károli Gáspár Református Egyetem mobilitást a Calvin University-vel. Oktatói mobilitásban részt vett Lew Klatt (Calvin University), Susan Felch (Calvin University) és Stróbl Erzsébet (KRE), hallgatói mobilitásban pedig Hannah Karel (Calvin University), Caleb van Winkle (Calvin University), Milovszky Krisztina (KRE) és Kolonics Patrícia (KRE).

A tisztelt Érdeklődök itt elolvashatják egy lelkes hallgatónk rövid beszámolóját az Erasmus + KA 107-es projekt kapcsán szerzett amerikai élményeiről!

Következő események


Összes esemény

Napi biztatás

Napi jegyzet a Kossuth-on

Egyesített Bibliaolvasó

Nyelvvizsgaközpont

Közösségi Média

Sport a Károlin

Sport a Károlin