A két Kisfaludy - Tudományos és emlékkonferencia Kisfaludy Sándor és Kisfaludy Károly munkásságáról Balatonfüreden

A Károli Gáspár Református Egyetem Magyar Nyelv-, Irodalom- és Kultúratudományi Intézete és a Tempevölgy folyóirat tudományos tanácskozást rendez 2015. október 23-24-én A két Kisfaludy címmel Balatonfüreden.

Kisfaludy Sándorral és Kisfaludy Károllyal az elmúlt fél évszázadban meglehetősen mostohán bánt az irodalomtörténet. Kisfaludy Sándor emlékének ápolása jórészt a sümegi és balatonfüredi, Kisfaludy Károly kultusza pedig a győri lokálpatriótáknak köszönhető. A költő nevét viselő balatonfüredi Kisfaludy Színház és a Hamvas Béla Asztaltársaság eddig is sokat tett a Kisfaludy-kultusz ébrentartásáért. A tudományos tanácskozás célja, hogy hosszú idő után számot vessen azzal a hagyománnyal, amely a két testvért a nemzeti irodalmi kánon másodvonalába száműzte. A konferencia előadásai az 1801-től 1844-ig tartó időszak és a két Kisfaludy műveinek értelmezéstörténetét kísérlik meg újragondolni.

A konferencián az MTA BTK ITI, az MTA BTK TTI, az OSZK, az ELTE, az SzTE és a rendező Károli Gáspár Református Egyetem kutatói képviseltetik magukat.

A konferencia megrendezését a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara, a Tempevölgy folyóirat, a Balatonfüred Városért Közalapítvány, a Balatonfüred Kulturális Nonprofit Kft., Balatonfüred Város Önkormányzata és a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

A konferencia helyszíne: Balatonfüredi Városi Múzeum, Pálóczi terem
Cím: 8230 Balatonfüred, Blaha Lujza u. 3.
Részletes program itt érhető el.

Ebben a kategóriában nincsenek cikkek. Ha megjelennek ezen az oldalon az alkategóriák, akkor azok tartalmazhatnak cikkeket.

Következő események


Napi biztatás

Napi jegyzet a Kossuth-on

Egyesített Bibliaolvasó

Nyelvvizsgaközpont

Közösségi Média

Sport a Károlin

Sport a Károlin