Kollégium célja, hogy a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának nappali munkarenden alap-, mester- és posztgraduális képzésben tanulmányokat folytató hallgatók kiemelt tehetséggondozó központja legyen.

A szakkollégium arra törekszik, hogy a keresztyén és különösen a protestáns értékek és szemléletmód mentén korszerűen művelt, jó szakembereket képezzen a magyar nemzet számára, akik indíttatást éreznek arra, hogy bekapcsolódjanak a hazai és nemzetközi tudományos életbe, valamint a doktori fokozat megszerzésével a hazai tudományos intézetek és felsőoktatási intézmények szakmai utánpótlását biztosítsák.

Részletes és bővebb információk a Benda Kálmán Bölcsészet- és Társadalomtudományi Szakkollégiumról (kattints ide)


A KOLLÉGIUMRÓL   MŰHELYEK   FELVÉTELI   DOKUMENTUMOK   KAPCSOLAT   GALÉRIA


A KOLLÉGIUMRÓL

Benda Kálmán Szakkollégium működése során a református kollégiumok több évszázados hagyományaira építő identitást és szemléletet alakít, ahol a tehetséggondozó tevékenység egyben emberformáló, közösségépítő munka is. Célunk olyan hallgatók oktatása és nevelése, akik számára azoktatás és a kutatás társadalmi szolgálat. Nemcsak magas szintű, elmélyült szakmai ismeretekhez jutnak a beiratkozott hallgatóink, hanem a humán kultúra iránti elkötelezettségük, az európai keresztyén értékek tisztelete képessé teszi őket arra is, hogy a tolerancia és az ökumené szellemében integráló személyiségekké váljanak a magyar társadalomban. Előzményeit tekintve a francia „grandes écoles” hagyományaiból éppúgy merít, mint a legeredményesebb hazai példákból.

A szakkollégium a VIII. kerület palotanegyedében, a Horánszky és a Krúdy Gyula utca sarkán (Horánszky u. 26.) található, mindössze 200 méterre a KRE BTK Reviczky utcai épületétől, és 600 méterre a Kálvin tértől. A szakkollégium egy újonnan kialakított épületet vehet birtokba.
Az épületben összesen 75 fő számára biztosított az elhelyezés egy- és kétágyas szobákban. A szobák saját bejáratú lakrészekben találhatók, azaz minden 2-3 szoba rendelkezik egy vagy két közös fürdőszobával, konyhával, étkezővel.

A lakórészeken felül számos oktatási és hallgatói közösségi helység is van a kollégium épületében. Természetesen minden szoba rendelkezik a mai elvárásoknak megfelelő internet kapcsolattal is.

Kollégiumi díjak:

Az államilag finanszírozott első alapképzésben, első kiegészítő alapképzésben részt vevő nappali munkarendes, valamint az állami ösztöndíjban részesülő doktori képzésben részt vevő nappali munkarendes hallgatóink részére: 17.000 Ft/hó/fő

Költségtérítéses/önköltséges hallgatóink részére: 21.500 Ft/hó/fő

 

Az alábbi képen példaként mutatunk egy 4 fős lakrészt:

 

Vissza

MŰHELYEK

muhelyekA Szakkollégium előadássorozatait és kurzusait úgy alakítjuk ki, hogy azok illeszkedjenek egyrészt a protestantizmus, másrészt a nyelv, kultúra, identitás összefüggéseit vizsgáló kérdéskörökhöz. Fontos célunk az egyes műhelyek munkájának összehangolása, a vizsgált témák a multi- és transzdiszciplináris megközelítése, közös kurzusok indítása. Szeretnénk, ha hallgatóink betekintést nyernének, és lehetőség szerint be is kapcsolódnának a KRE BTK tudományos műhelyeiben folyó kutatásokba.

A szakmai, tudományos és kutatómunka szakterületi műhelyekben folyik. Egy hallgató több műhely munkájába is bekapcsolódhat:

  1. Filozófiai és Vallástudományi Műhely:
    Műhelyvezető: Prof. Dr. habil. Boros Gábor DSc

  2. Irodalom- és Kultúratudományi Műhely:
    Műhelyvezető: Dr. habil. Horváth Géza PhD 

  3. Művészettudományi, Média- és Művészetpedagógiai Műhely:
    Műhelyvezető: Prof. Dr. habil. Sepsi Enikő PhD

  4. Nyelvtudományi Műhely:
    Műhelyvezető: Dr. Pődör Dóra PhD 

  5. Pszichológiai Műhely:
    Műhelyvezető: Dr. Jakubovits Edit PhD 

  6. Tanárképző Műhely:
    Műhelyvezető: Dr. Simonfi Zsuzsanna PhD

  7. Társadalomtudományi Műhely:
    Műhelyvezető: Prof. Dr. Pólos László PhD

  8. Történettudományi Műhely:
    Műhelyvezető: Dr. Bubnó Hedvig PhD

 

Vissza

FELVÉTELI

A Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar hallgatóinak szakmai előmenetelének támogatása céljából alapított, a hallgatók körében nagy népszerűségnek örvendő Benda Kálmán Bölcsészet- és Társadalomtudományi Szakkollégium a 2024/2025-ös tanévre felvételt hirdet.

Olyan hallgatók jelentkezését várjuk, akik a normál curriculumon túlmenően bővíteni szeretnék szakmai ismereteiket, és szívesen lesznek egy építő közösség tagjai. A kari főépülettől csupán néhány perc sétára, a Horánszky utcában található Szakkollégium nyolc műhelye várja a jelentkezőket (műhelyek leírása: https://btk.kre.hu/benda/index.php/muhelyek/sajat).

A szakkollégiumba felvett bentlakó és bejáró hallgatók tanulmányaik teljes ideje alatt szakkollégiumi kiválósági ösztöndíjban részesülnek.

A szakkollégisták egy vagy két műhelybe nyerhetnek felvételt. Két műhelybe történő jelentkezés esetén, amennyiben a hallgató mindkét műhelybe felvételt nyer, mindkét műhely óráit köteles látogatni és tevékenyen részt venni a műhelyek munkájában. Két műhelybe történő jelentkezés esetén a műhelyválasztás sorrendiséget is jelent, azaz az első helyen megjelölt műhely a hallgató főműhelye, az nem adható le.

A szakkollégiumba bentlakó és bejáró státuszra egyaránt lehet pályázni. Bejáró szakkollégista elsősorban budapesti vagy Budapest környéki lakhellyel rendelkező szakkollégista lehet.

Szakkollégiumi tagság iránti pályázatot nyújthat be:

a) alapképzési szakos hallgató: a tanulmányainak megkezdésekor, valamit két félév elvégzését követően, tanulmányai 3. félévének megkezdését megelőzően. Két félévet elvégzett alapképzési szakos hallgató csak a meghirdetett felvételi eljárás keretében jelentkezhet, ha a pályázatából megállapítható, hogy kivételes tehetséggel és kiemelkedő tanulmányi eredménnyel rendelkezik, továbbá felvétele esetén – amennyiben a szakja ezt lehetővé teszi – felveszi a 4 féléves szakkollégiumi specializációt. Két félévet elvégzett alapképzési szakos hallgató csak akkor vehető fel, ha a tanulmányaikat megkezdő hallgatók nem töltötték be a rendelkezésre álló helyeket.

b) mesterképzési szakos hallgató: kizárólag a tanulmányainak megkezdésével egyidejűleg (az 1. félévének megkezdését megelőzően) pályázhat kollégiumi tagságra;

c) osztatlan tanárképzési szakos hallgató: tanulmányainak megkezdésével egyidejűleg, majd ezt követően minden tanévkezdést megelőzően pályázhat szakkollégiumi tagságra, de legkésőbb a tanulmányai 7. félévének megkezdése előtt. Nem a tanulmányai kezdetekor jelentkező osztatlan tanárképzési szakos hallgató csak akkor vehető fel, ha a tanulmányaikat megkezdő hallgatók nem töltötték be a rendelkezésre álló helyeket.

Jelentkezési határidő: 2024. augusztus 7. (szerda).

A felvételi elbeszélgetés (járványügyi helyzettől függően személyes vagy online) időpontja: 2024. augusztus 21-22. (szerda-csütörtök), 9 óra

A személyes felvételi elbeszélgetés helyszíne: 1085 Budapest, Horánszky utca 26.

Jelentkezés az alábbi online felületen: https://btk.kre.hu/benda/index.php/felveteli/urlapdev

Az elektronikus felvételire történő jelentkezési laphoz csatolni kell (fel kell tölteni) az alábbi dokumentumokat (pdf vagy doc formátumban):

  • a jelentkező önéletrajzát (pdf formátumban);
  • motivációs levelét (pdf vagy word formátumban);
  • lehetőleg az egyetemi szakjához kapcsolódó, és az általa legjobbnak ítélt írásbeli dolgozatának/publikációjának egy példányát (pdf vagy word formátumban);
  • a szakjának megfelelő, őt ismerő szaktanár ajánlását, középiskolából érkező jelentkező esetén egy középiskolai tanárának ajánlását (pdf vagy word formátumban).

 

A dolgozat/publikáció és a szaktanári ajánlás csatolása középiskolából érkezők számára is kötelező. Ez esetben egy iskolai dolgozat, fogalmazás, illetve szaktanári ajánlás esetében egy középiskolai tanára ajánlása megfelelő.

A felvételihez csatolhatóak az űrlapon feltüntetett eredményeit, tevékenységét, körülményeit igazoló dokumentumok is.

A felvételi eredményéről 2024. augusztus 23-án (pénteken) értesítjük.

Bővebb információ az alábbi oldalakon található: https://btk.kre.hu/benda/

 

Vissza



KAPCSOLAT

A szakkollégium alapító igazgatója: Prof. Dr. habil. Sepsi Enikő PhD

A szakkollégium igazgatóhelyettese: Dr. Borsi Attila PhD

 

A szakkollégium ügyintézője: Müller Mónika

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Tel: +3630-333-8041 

 

Porta elérhetősége:

Tel: +36 1 790 4037; +36 30 384 3046


Kollégiumi nevelőtanár:
 Berta Kristóf
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 

 

Vissza

GALÉRIA

 

Dr. Hóvári János műhelyvezető úr kiskorpádi temetési megemlékezése és faültetés emlékére

 

 

 

Zempléni tanulmányút és sárospataki Nyári Egyetem ( beszámoló )

 

 

Ormánsági Nyári Egyetem ( beszámoló )

 

Vissza

Következő események


Összes esemény

Napi biztatás

Napi jegyzet a Kossuth-on

Egyesített Bibliaolvasó

Nyelvvizsgaközpont

Közösségi Média

Sport a Károlin

Sport a Károlin