Ünnepélyes tanévnyitóval vette kezdetét a 2023/2024. tanév egyetemünkön

Tanévnyitó istentisztelettel nyitotta meg a Károli a 2023/2024. tanévet szeptember 4-én. Az idén fennállásának 30. évfordulóját ünneplő intézmény a Kálvin téri református templomban tartott rendezvényén köszöntötte a Károli Közösséget, köztük az egyetem elsőéves hallgatóit. A közel kilencszáz fő befogadására alkalmas templom teljesen megtelt. Az intézmény új hallgatói a hagyományoknak megfelelően a tanévnyitó rendezvényen mondták el ünnepi fogadalomtételüket, majd az egyetem vezetősége egyetemi polgárrá fogadta őket.

2023 szeptember Tanévnyitó 01 2023 szeptember Tanévnyitó 02 - Nyitó Istentisztelet 2023 szeptember Tanévnyitó 04 - Bán Teodóra

A tanévnyitó ünnepség kezdetén Literáty Zoltán, a Hittudományi Kar dékánja Az apostolok cselekedetei 4. fejezetének 1-22. versei alapján igehirdetésében a sarokkőre, vagyis Jézus Krisztus személyére helyezte a hangsúlyt, arra a névre, akiről a felolvasott igeszakaszban Péter is bizonyságot tesz. A tudományok teljességét a részek nélkül nem érthetjük meg, hiszen a rész-egész nincs meg egymás nélkül, úgy Jézus neve bár konkrét és egyedi, azonban magában hordozza az egészet, az univerzálisat, a teljességet is. Jézus neve elegendő ahhoz, hogy betegségből gyógyulás, kárhozatból üdvösség legyen. Jézus nevében erő és üdvösség van, ő a sarokkő, az építkezés első köve, amely meghatározza az egész épületet. A sarokkő bár kicsi, mégis hatással van az épület jövőjére, egyetlen kő meghatározza a többit és ezáltal az egész építményt is. A Károli 30 éves évfordulóján, az emlékezés és a hálaadás évében nekünk is fel kell tennünk a kérdést, hogy mire vagy kire építkezünk? Keresztyén közösségként Krisztusra építkezve bátran tekinthetünk a jövőre, ha Jézusra alapozunk, akkor az egyetem jövője is jó alapokon nyugszik. A 2023/2024. tanév megnyitóján az ige ugyanakkor figyelmeztet is, hogy a tudomány ne homályosítsa el látásunkat, ne vegyük le tekintetünket a sarokkőről, a biztos alapról, hanem a hit és az ismeret együtt vezessen utunkon ebben az új tanévben is.

2023 szeptember Tanévnyitó 05 - Ünnelő hallgatók 2023 szeptember Tanévnyitó 06 - Literáty Zoltán 2023 szeptember Tanévnyitó 07 - Ünnelő hallgatók

Varga-Bajusz Veronika, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára beszédében köszönetet mondott az intézménynek, hiszen az egyetem korábbi hallgatójaként szakmai ismereteket és keresztyén értékrendet is kapott az itt töltött évek során. Kiemelte, hogy az egyetemi hallgatóság Magyarország jövőjének meghatározó kincse, az idén alapítása 30. évfordulóját ünneplő református egyetem a jelentkezési adatok alapján ismét a legnépszerűbb tíz egyetem közé került. Az intézménybe több mint háromezer hallgató nyert felvételt, és ezzel az egyházi felsőoktatási intézmények között a legmagasabb eredményt érte el – mondta a helyettes államtitkár. Kiemelte a közösségek, így az egyetemi közösség fontosságát is, hiszen a mesterséges intelligencia térnyerésével a közösségeink segítenek megőrizni az embert, megmutatni, hogy az intelligencia nem mesterséges, mert a lélek nélkül mit sem ért.

2023 szeptember Tanévnyitó 08 - Varga-Bajusz Veronika 2023 szeptember Tanévnyitó 10 - Trócsányi László rektor 2023 szeptember Tanévnyitó 11 - hallgatók, meghívott vendégek, oktatók

Trócsányi László rektor a hallgatókat köszöntő beszédében kiemelte a belső hajtőerő, a tűz fontosságát, és a fiatalság gyorsan múló, szeles éveinek jelentőségét, melynek talaja most a Károli, az a föld, ahol elkezdődik egyetemi életük. „Nem az iskolának, hanem az életnek tanulunk” – hangsúlyozta beszédében, és bátorította a hallgatókat, hogy ne ódzkodjanak tanáraiktól kérdezni, fogalmazzák meg véleményüket a tanultakkal kapcsolatban. Ösztönözni szeretné a hallgatókat, hogy „a Titeket tápláló belső tűz, a szél és a Benneteket megtartó föld erejénél fogva ne elégedjetek meg a középszerűséggel, azzal, hogy a jegy csak »görbüljön«. Igyekezzetek a lehető legtöbbet kihozni magatokból”. Rektor úr a szakkollégiumok nyújtotta lehetőségekre és a külföldi tanulmányutakra is felhívta a hallgatóság figyelmét. Hozzátette, hogy református intézményként a hallgatók lelki életének szükségleteit is fontosnak tartják, a lehetőség minden kar hallgatója előtt nyitva áll, ha ilyen jellegű kérdésekkel fordulna az egyetemi lelkészekhez. A test és a lélek egységét, egészségét a jó közösség, a jó közösségi élet tudja megteremteni, melyhez hozzátartozik az aktív sportolás is. Ehhez szintén számtalan lehetőséget kínál az intézmény.

Rektor úr tanártársaihoz fordulva elmondta: „valamennyien azért választottuk ezt a szép hivatást, mert hiszünk abban, hogy amit csinálunk, az hasznos és fontos. Mindezt úgy kell elvégeznünk, hogy a hallgatóban partnert lássunk, a kollegialitás szellemében viszonyuljunk hozzájuk, olyan fiatalként kezelve őket, akik szeretnének előre jutni, és ehhez segítséget várnak tőlünk”. A tehetséggondozás szem előtt tartása kiemelt feladata az egyetemnek, emellett a mentorálás, a mentori program is elengedhetetlen feladatai az oktatói közösségnek. Rektor úr „tüzes, szeles, de biztos földön álló, lendületes szeptemberi tanévkezdést” kívánt a teljes Károli Közösségnek.

Az ünnepségen Tóth Benedek, a Szent István Zeneművészeti Szakgimnázium érettségiző hallgatójának gitárjátékát hallgathatták meg a jelenlevők.

2023 szeptember Tanévnyitó 12 - vezetőség 2023 szeptember Tanévnyitó 13 - álló fogadalomtétel 2023 szeptember Tanévnyitó - Hallgatói kézfogó 2023 szeptember Tanévnyitó 15 - Tóth Benedek - gitárjáték 2023 szeptember Tanévnyitó 16 - csoportkép

Az ünnepségről készült teljes képgaléria ide kattintva tekinthető meg.

Következő események


Napi biztatás

Napi jegyzet a Kossuth-on

Egyesített Bibliaolvasó

Nyelvvizsgaközpont

Közösségi Média

Sport a Károlin

Sport a Károlin