Mit hagyunk magunk után? – A Biblia és a menedzsment III.

Könyvbemutató a Zsinati Hivatal Dísztermében.

Tomka János, a KRE főiskolai tanára és Bőgel György, közgazdász Biblia és a menedzsment című trilógiájának harmadik kötete rendhagyó módon a modern kori vezetői dilemmák bemutatása mellett bibliai történetek tanulságaival kíván segítséget nyújtani a döntési helyzetekben.  A kötetet szeptember 20-án, a Református Zsinati Hivatal Dísztermében mutatták be egy kerekasztal-beszélgetés keretein belül, amelynek moderátora Kocsi Ilona, a BOOM magazin főszerkesztője volt. A szerzők mellett felszólalt dr. Nemes Ferenc, a vezetéstudomány professor emeritusa, az MTA doktora, Dr. h.c. Szebik Imre nyugalmazott evangélikus püspök, valamint Reményi Csaba, az Oracle Hungary cégvezetője.

Az első kötet a Vezetés egykor és most – A Biblia és a menedzsment címmel 2010-ben látta meg a napvilágot Tomka János és Bőgel György előadássorozata alapján. A sorozat minden darabja egy-egy vezetési feladatról szólt, és mindegyik témát egy hozzá választott bibliai történet tükrében tárgyalta. A második kötet négy évvel később született meg Megéri jónak lenni? címmel, újabb tíz téma modern és bibliai megközelítésével. A Biblia és a menedzsment-trilógia most megjelent kötete a vezetői döntéshozatal mai, talán legnagyobb kihívásait kívánja górcső alá venni, mint például a digitális technológiák fejlődése kapcsán bekövetkező radikális változások hatása a szakértői hivatásokra; meggyőzés és manipuláció az információs társadalomban vagy akár az etikus programozás kérdései is terítékre kerülnek, mindezek rendhagyó módon a jelen tükrében és több ezer éves bibliai példák tanulságaiból is merítve.

Összetett és bonyolult témákról, valódi sorskérdésekről van szó, amelyeknek – a trilógia koncepciójához híven – a szerzők kiemelik a vezetési vonatkozásait. A főszereplő most is a vezető maradt, az újabb tíz téma is a vezetéshez kapcsolódik. Miközben a vezető vezet, döntéseket hoz, cselekszik és számon kér, a jövőt is alakítja, örökséget hagy maga után. Sok vezető viselkedése, a döntéseikben jelentkező hasonlóságok és különbségek meghatározzák a jövőt. Bár a legtöbben őszintén szeretnénk betartani a Bibliában található két évezredes alapelvet, miszerint „amit csak szeretnétek, hogy az emberek tegyenek veletek, mindenben ugyanúgy tegyetek ti is velük”, segítség nélkül nem vagyunk képesek erre. A könyv nem titkolt célja megmutatni, hogy a Biblia a modern életformában is valódi erőforrásokat kínál az aranyszabály szerinti élethez.