40 napos "spirituális edzésterv" - hamvazószerda és ami mögötte van

Hamvazószerda a böjti időszak kezdete, ami a nyugati keresztyénségben a húsvétot megelőző 40 nap (a vasárnapokat nem számolva). Sok egyházban (nem csak a római katolikusban) ezen a napon egy különleges áldást kapnak az istentiszteleten résztvevők: hamuval keresztet rajzol a lelkész a homlokukra ezekkel a szavakkal: „Ember, emlékezz rá, hogy porból vagy és porrá leszel.” E szavak a teremtés és bűnbeesés történetére utalnak, s arra akarják indítani az embert, hogy a következő időszakban elcsendesedve, rendszeres önvizsgálatot tartva, egyfajta „spirituális edzéstervet”, azaz böjtöt folytasson. Bár a magyar reformátusság magát ezt a hamvazó szertartást nem igazán gyakorolja (de a szabadsága megvan arra, hogy akár tegye), maga a böjt fontos időszak a mi egyházunkban is. Böjtfő vasárnapja (tehát nagyböjt első vasárnapja) kiemelt ünnepnap, mely a húsvétig tartó időszakot megkezdi, s általában úrvacsorás istentisztelettel ünnepeljük.

Mi a böjt, s mi nem az?

A böjt először is nem fogyókúra és nem méregtelenítés. Nem az a célja, hogy egészségesebb vagy vékonyabb legyen az ember - bár ilyen jótékony mellékhatása is lehet.

A böjt célja, hogy picit megváltoztassuk a megszokott életritmusunkat, s több időt töltsünk Istennel, önmagunkkal, elmélyüléssel. Ebben az időszakban az ember felismeri életének rossz beidegződéseit és rossz szokásait – ezek egy részét bűnnek nevezi a Szentírás, melyekre Krisztus keresztje az egyedüli megoldás –, s épp az imaélet megerősödésével és a lemondással igyekszik ezektől megválni, s helyette újabb, jó szokásokat és gyakorlatokat megszokni. A böjt alkalmat ad tehát a lelki élet elmélyítésére, az istenkapcsolat megerősítésére és életvezetésünk, s életgyakorlatunk megváltoztatására. Nem szabad túl nagyot tervezni, egy-egy kis szokás megváltoztatása is sok lemondással és odafigyeléssel jár.

2020 márciusa óta sok mindenről le kellett mondanunk. Vagy mondhatnánk, sok mindent elvettek tőlünk. Az elmúlt év mégsem egyenlő egy világméretű böjttel. Arra hívlak most, kedves olvasó, hogy gondold végig, mi az, ami a lelki életedben szükséges változás? Keress rá ebben a böjtben egy spirituális edzéstervet! Rá vagy kényszerítve túl sok online jelenlétre a munka és tanulás miatt? Menj ki többet a természetbe és közben beszélgess Istennel. Ilyen és ehhez hasonló gyakorlatokkal tudsz igazán mélyen böjtölni. Lehet ez étkezéshez kapcsolódó, de más jellegű is. A lényeg, hogy Isten ne maradjon ki belőle. Ez az időszak helyére tudja tenni az embert, s a Teremtővel való viszonyban is meg lehet erősödni. Emlékezz hát ember, porból lettél, s porrá leszel!

Szerző: Bedekovics Péter, KRE egyetemi lelkész

Közösségi Média

Közösségi média

Sport a Károlin

Sport a Károlin

 

Károli Podcast

Károli Podcast

Károli Klub

Károli Podcast

Napi biztatás

Napi biztatás

 

Tudomány, kutatás

Tudomány, kutatás

Galéria

galéria, fotógép

Szakirányú továbbképzések

Szakirányú továbbképzések