Március 10. Beporzók napja - felhívás és kvízjáték

Az utóbbi időben egyre szélesebb körben lát napvilágot az a tény, hogy világszerte fogyatkozik a méh-állomány. Fő okai az intenzív mezőgazdaság és városiasodás miatt az élőhelyek pusztulása; a vegyszerek - elsősorban rovarölőszerek - széleskörű használata a mezőgazdaságban; biológiai tényezők (köztük betegségokozó szervezetek és a behurcolt, invazív fajok); a globális klímaváltozás.

A magyar kezdeményezésű Beporzók napja (március 10.) elsősorban éppen az első, a legfontosabb okot vette célba. Az ipari méretű káros mezőgazdasági hatásokat lakossági léptékű segítséggel is lehet enyhíteni úgy, hogy mesterséges élőhelyeket teremtünk (pl. rovarszállókat, méhbölcsőket), illetve művelt területeket „visszavadítunk” rovarbarát kertté, vagy legalább a kert egyik, rovarbarát sarkává.

A Beporzók napja alkalmából a KRE Egyház és Társadalom Kutatóintézet Teremtésvédelmi Műhelye tolmácsolásában tesszük közzé az "Éljenek a BEEporzók" felhívást, valamint egy ehhez kapcsolódó kvízjátékot.

"Éljenek a BEEporzók HETEDHÉT határban!" - Segítsük mi is a beporzókat! Alább hét ötletet osztunk meg a hét minden napjára!

  1. Mindig legyen a környezetünkben (a szabadban) valamilyen virágzó növény. Tegyünk legalább az ablakpárkányra virágzó, cserepes növényt.
  2. Ültessünk sokáig virágzó, nektárt és virágport bőven termő virágokat ablakba, balkonládába, a kertbe, az utcára a járda mellé. (Lista a beporzóbarát növényfajokról)
  3. Nyírjuk ritkábban a füvet és hagyjunk meg egy félreeső gyepfoltot, ahol egyáltalán nem is nyírjuk le.
  4. Hagyjunk meg egy részt a kertből, előkertből, utcán minél természetesebb állapotban, ahol sokféle vadnövény virágozhat.
  5. Ne használjunk növényvédőszereket.
  6. Készítsünk méhbölcsőt, rönkfába készített furatokkal.
  7. Készítsünk rovarszállót. (Útmutató a kivitelezéshez)

 

A feladat ezek közül legalább kettőt megvalósítani és ezt fotóval dokumentálni, majd elektronikus úton beküldeni Szűcs Boglárka részére a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre a megadott határidőig.

Beküldési határidő: 2021. május 24. Pünkösd

A legügyesebb „beporzó-segédeket” református méhészek gazdaságából származó mézzel jutalmazzuk. A beérkezett képekből fotókollázst állítunk össze, ezzel szeretnénk a 2021-es tavaszt és a beporzó rovarokat köszönteni.

További információ: ide kattintva

Közösségi Média

Közösségi média

Sport a Károlin

Sport a Károlin

 

Károli Podcast

Károli Podcast

Károli Klub

Károli Podcast

Napi biztatás

Napi biztatás

 

Tudomány, kutatás

Tudomány, kutatás

Galéria

galéria, fotógép

Szakirányú továbbképzések

Szakirányú továbbképzések