Böszörményi-Nagy Gergely volt a Károli Szabadegyetem novemberi vendége

November 28-án, 18.30 órai kezdettel került megrendezésre a Károli Szabadegyetem téli szünet előtti utolsó rendezvénye. Az ismeretterjesztő rendezvénysorozat meghívott vendége ezúttal Böszörményi-Nagy Gergely, a kezdő vállalkozások felkarolásával foglalkozó Design Terminal innovációs ügynökség vezetője, a 2015-ben létrejött Brain Bar jövőfesztivál alapítója, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány elnöke volt.

Az előadás a Mi (nem) az innováció? kérdés mentén épült fel, kiemelve az innováció reformációból gyökerező eredeti jelentését, amely a szorgalom és a technika megfelelő használata során létrehozott, a társadalom számára is hasznos újítást jelölte. Böszörményi-Nagy Gergely hitvalló reformátusként fontosnak tartotta felhívni a figyelmet arra, hogy miért veszélyes az önmagáért való innováció, illetve történeti példákon keresztül szemléltette, hogy napjaink gondolkodása mit tart ma innovációnak szemben a korábbi évtizedek vívmányaival. A Nyugat válsága mögött kulturális okok húzódnak meg, értelmezésében a nyugati kultúra megunta önmagát, elvesztette dinamizmusát, meghasonlások sorozatán ment keresztül, nem hisz már a jövőben, ezért nem is képes valódi újítások létrehozására. Elmondása szerint ma nem élünk innovatív korban, a befektetések elsősorban az adott pillanatra fókuszálnak, kizárólag a jelenről szólnak – lásd a szórakoztatóipar szárnyalása. Napjaink értékrendje egyenlőségjelet tesz a szemét és a kiváló tartalom közé: amíg az 1950-es években még repülő autókról szóló jövőképeket vetítettek elénk, addig ma lépten nyomon a legjelentéktelenebb dolgokról is beszámolunk – például az Instagramon.

Böszörményi-Nagy Gergely szerint a világnak ma is olyan programokra lenne szüksége, mint amiért annak idején az Apolló űrprogram is létrejött. Kiemelte, hogy a program nem elsősorban azt a célt szolgálta, hogy a Holdra lépjenek az amerikaiak, hanem egyfajta nemzetegyesítő erőt képviselt. A programnak köszönhetően közös célt fogalmaztak meg, több százezer embernek adtak munkát, ezáltal biztosították számtalan család megélhetését, amivel végső soron az egész közösség jól járt. Elmondása szerint a közös projektek hiányoznak az igazi innovációhoz, inspiráló, ambiciózus projektekre lenne szükség napjainkban is. A jelenlegi stagnáló, értékvesztett világunkból kiutat az ilyen új Apolló programok megtalálása jelentené.

Az előadás során arra is felhívta a hallgatóság figyelmét Böszörményi-Nagy Gergely, hogy az egyetemek szerepe ennek a problémának a megoldásában elsődleges, hiszen ezen intézmények felelőssége, hogy jó irányba tereljék a jövő értelmiségét, a jövő tehetségeit. Megfogalmazása szerint nemzeti bajnokokat kell képeznie egy felsőoktatási intézménynek, amely utat tud mutatni az új közös, a társadalom számára is hasznos, a világot jobbító projektek felé. Kiemelte, hogy a 2022 szeptemberében megjelent Nonkonform című könyve is olyan gondolkodók világába ígér utazást, akik nem féltek árral szemben úszni, és rámutattak korunk legnagyobb kihívásaira. A kihívások megoldásában egyéni felelősségünk és magatartásunk sem elhanyagolható, Roosevelt egykori amerikai elnöke szavait idézve „tedd, amit tudsz, azzal, amid van, ott, ahol vagy!”.

A rendezvényről készült teljes képgaléria ide kattintva tekinthető meg.