Kun Miklós professzor előadásával folytatódott a Károli Szabadegyetem

Kun Miklós telt házas előadásával folytatódott a Károli Szabadegyetem május 22-én. A Károlyi-Csekonics-palotában tartott rendezvényen Trócsányi László rektor köszöntötte egyetemünk professor emeritusát, aki 2003-ban kezdett tanítani az intézményben, 2005-ben pedig Professzor úr vezetésével jött létre a Kremlinológiai Intézet, mely új történeti tudományágat teremtett a hazai történetírásban.

Kun Miklós professzor előadása elején elmondta, sokat köszönhet az egyetemnek, sok szállal kötődik az intézményhez és megtiszteltetés, hogy ma a Károli Szabadegyetem színpadán tarthat előadást. A Széchenyi-díjas történész, Szovjetunió- és Oroszország-szakértő a Hanyatlás a szovjet birodalomban Brezsnyev idején (1968-1981) című előadását a gerontokrácia fogalmának ismertetésével kezdte. A gerontokrácia görög szó az öregekből álló politikai vezető réteg uralmát jelenti. A kifejezést a XX. században a Szovjetunió vezetésére használták, hiszen előadásának „főszereplője”, Brezsnyev is 75 éves koráig irányította a kommunista országot, utódai is 70 éves koruk után kerültek hatalomra. Professzor úr többek között azt vizsgálta előadása során, hogy mennyiben járulhatott hozzá a Szovjetunió széteséséhez az idős politikai vezetés megújulásra való képtelensége. A Szovjetunió hanyatlását, gazdasági nehézségeit az 1973-as olajválság is fokozta, nagyon megdrágítva az ország korszerűtlen nehéziparát, mely adósságokban taszította a Szovjetunió mellett a többi kommunista országot is. A Brezsnyev-doktrínában foglaltak fenntartása, az elöregedő vezetői réteg mind-mind hozzájárulhattak a Szovjetunió felbomlásához.

Professzor úr számtalan példával illusztrálta előadásának eseményeit, a közönség pedig számos kérdést tett fel a témával kapcsolatban az előadás végén. A Károli Szabadegyetem májusi rendezvényét hamarosan visszanézheti az egyetem YouTube-csatornáján. A rendezvényről készült képgaléria itt tekinthető meg.

Trócsányi László rektor és Kun Miklós Kun Miklós Kun Miklós előadás közben hallgatóság Trócsányi László rektor és Kun Miklós

Az előadás visszanézhető az egyetem YouTube-csatornáján:

Közösségi Média

Közösségi média

Sport a Károlin

Sport a Károlin

 

Károli Podcast

Károli Podcast

Károli Klub

Károli Podcast

Napi biztatás

Napi biztatás

 

Tudomány, kutatás

Tudomány, kutatás

Galéria

galéria, fotógép

Szakirányú továbbképzések

Szakirányú továbbképzések