Campus Mundisként Potsdamban, kastélyok között

2017 tavaszán Campus Mundi ösztöndíjjal 4 hónapot tölthettem egy gyönyörű német városban, Potsdamban. Germanisztikás hallgatóként egyértelműen Németországra esett a választásom, de a sok lehetőség közül Potsdam fogott meg a leginkább. A történelmi háttér, a csodálatos parkok, a jó hírnév, és korábbi ösztöndíjasok ajánlása és nem utolsó sorban a főváros, Berlin közelsége (40-50 perc vonattal) mind-mind hozzájárultak a döntésemhez, amelyet egyáltalán nem bántam meg.

Az ösztöndíjról

Mielőtt belevágunk az egészbe, terveznünk kell, ügyeket intézni, és természetesen a pénzügyekre is gondolnunk kell. A Tempus Közalapítvány Campus Mundi ösztöndíjának jóvoltából jóval magasabb támogatásban részesültem, mintha Erasmus+ ösztöndíjas lettem volna. A német árakat ismerve ez óriási segítséget jelentett számomra. Nekem sikerült jól gazdálkodnom vele, így minden költségemet fedezte az ösztöndíj, a szállástól kezdve a menzán át az egyéb kiadásokig. Amit tudni érdemes még a Campus Mundiról, hogy bármelyik kint felvett tantárgy beszámításra kerül az itthoni egyetemen. Ha megfelelő kurzust sikerül találnunk, akár az itthoni tárgyakat is kiválthatjuk vele, így nem muszáj hazajönni vizsgázni. De ha ez nem jön össze, szabadon választható tárgyként kerülnek a kint elvégzettek beszámításba. Akkor se aggódj, ha már az eddigi féléveid során összegyűlt a 10 kredit a szabadon választható tárgyakból, nem kell kredittúllépési költséget fizetned. A másik dolog, ami tetszett nekem a Campus Mundiban, az a hivatalos ügyek intézése. A Scholarship.hu nevű weboldal egy igazán egyszerű kezelőfelület, ahova fel kell tölteni a megfelelő dokumentumokat.

Papírmunka

A Campus Mundi ösztöndíj nem jelentette azt, hogy több dolgom volt a többi társaménál. Megérkezéskor be kellett iratkozni az egyetemre. Egy nagy rendezvény volt az Erasmusos diákoknak szervezve, ahol minden felmerülő kérdésre szívesen válaszoltak. Ezek után költöztem be a kollégiumba, mivel én már a kiutazás előtt Buddy segítő diákot kértem magamnak, ő ebben is segített. Ajánlanám mindenkinek, hiszen bármilyen talpraesettek vagyunk, azért egy ottani lakos mindenképp sokat segíthet. Az International Office-ban kellett intéznünk az ügyeket, ami még a közismerten hírhedt német bürokrácia ellenére is túlélhető volt.

Szállás

Potsdamban elég sok kollégiumi férőhely van, ami sokkal olcsóbb, mint az albérlet. Ennek ellenére érdemes időben elkezdeni a szálláskeresést, ha jó helyet szeretnél kapni. Én a Forststraße 50. szám alatt laktam, ami busszal 5 percre fekszik a Neues Palais Campustól. Nyugodt környék, mellette erdős résszel. Kettő, illetve négyszobás lakóegységek vannak, saját szobával, 2 fürdővel, és egy nagy konyhával. Mivel az én lakótársaim már egy-két éve ott laktak, szuperül fel volt szerelve az egész lakás, de még poszterekkel is díszítgettük, ami nagyon feldobta és hangulatossá tette az ott töltött időt. A másik kollégiumi lehetőség a Kaiser-Friedrich Straßén fekvő lakónegyed, gyalog 5 percre a Neues Palais Campustól. Itt is van saját szoba, de csak 1-1 konyha és fürdő emeletenként. Sokkal koleszosabb jellegű az egész, neked kell az edényekről is gondoskodni. Viszont olcsóbb és itt folyik igazán az Erasmusos élet. Ezeken kívül van még egy pár kollégium, attól függően, melyik Campuson tanulsz.

Egyetem

Három Campus található Potsdamban, a Neues Palais, a golmi és a griebnitzsee-i. A nyelvszakosok, így én is, a Neues Palaison tanulnak, amely a legszebb a három közül. Közvetlenül mögötte található a Neues Palais nevű történelmi kastély, amelyről a Campus kapta a nevét. II. Vilmos porosz király és német császár nyári rezidenciája volt ez a kastély. A többi épület is történelmi jellegű, minden nap olyan érzésem volt, mintha nem is egyetemre, hanem egy múzeumba mennék. Mivel nem találtam semmilyen tárgyat, amivel az itthoniakat el tudtam volna fogadtatni, haza kellett jönnöm vizsgázni, hogy a csúszást elkerüljem. Ez persze egy kis gonddal járt, többet kellett tanulnom, és a visszautazás után a többiekkel való kapcsolatot is egy kicsit nehéz volt újjáéleszteni. A félév kezdete és vége más, mint Magyarországon: áprilistól júliusig tart. A golmi Campuson humán- és természettudományt, illetve matematikát tanulnak a hallgatók. A griebnitzsee-i Campuson pedig gazdasági és politikai tanulmányokat folytathatnak a diákok.

Közlekedés

Potsdamban busszal lehet közlekedni, de ez elegendő is, elég sok járat van, és nem túl nagy a város. Berlinbe vonattal lehet eljutni, ahol azután metróval, villamossal nézhetünk körbe. Négyhónapos bérletet kaptunk, ami egész Brandenburg tartományban használható volt, összesen kb. 220 euróba került, és az ICE járatokon kívül mindent lehetett használni. Ezen kívül a Nextbike bicikliket napi 3 órán keresztül ingyen használhattuk Potsdamban. Berlinben is van ilyen, de ott fél óránként 1 euróba kerül a használati díj.

Város

Potsdam a kastélyairól, tavairól és a Park Sanssouciról híres. Ebben a városban igazából csak szép helyek vannak, nagyon tiszta, tele van zöldterülettel. Nagyon nyugodt, inkább kikapcsolódásra vágyóknak, természetet kedvelőknek ajánlanám. Persze a többi Erasmusos diákkal lehet jó bulikat csapni, a Campus Neues Palaison még egy diszkóhely is van, meg persze a belvárosban egy-kettő. Nyilván Berlinnel össze sem lehet hasonlítani, de mivel annyira az sincs messze, és ha esetleg még berlini ismerősre is szert teszünk, könnyű megoldani az ottani bulizást is.

Sport

Az egyetem hihetetlenül sokféle sportolási lehetőséget kínál, még quidditch-et is űzhetünk, és ez komolyan nem vicc. Heti egy alkalommal vehetünk részt a kurzusokon. Ezen kívül kettő konditerem is van, diákoknak olcsóbb, mint itthon. Persze úszni, futni, biciklizni is lehet, jó időben sok lehetőség van ezek gyakorolására a városban.

Összegzés

Ez a négy hónap felejthetetlen volt számomra, nyitottabb, magabiztosabb lettem. Szakmai téren is lett egy világosabb elképzelésem, hogy mit is akarok kezdeni a germanisztika elvégzése után. Úgy gondolom, hogy nemcsak az itthoni, de a külföldi munkalehetőségekben is megnőttek az esélyeim. Nemzetközi kapcsolatokra tettem szert, főleg Berlinben érzi át az ember a különböző nemzetiségek keveredését, ami igazán színessé teszi a várost. Potsdam nyugodtságának és Berlin őrültségének, pezsgésének a keveredése tökéletes kombináció volt a számomra, így bátran ajánlom mindenkinek ezt az egyetemet.

Ha bármilyen kérdésed van, nyugodtan írj egy e-mailt: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Következő események
Galéria

Galéria

 

Tudomány, kutatás

Névjegy

Névjegy

 

Napi biztatás

Blog

Károli Gáspár Református Egyetem – Blog

Sport a Károlin

Sport a Károlin

Szakirányú továbbképzések

Youtube