Egyházak és vallások Latin-Amerikában a prekolumbián kortól a XXI. századig

A KRE BTK Latin-Amerika Kutatócsoportja Vallás és kultúra Latin-Amerikában című projektjének keretében került sor 2021. január 29-én az Egyházak és vallások Latin-Amerikában a prekolumbián kortól a XXI. századig című műhelykonferencia megrendezésére. A rendezvény célja az volt, hogy a Kutatócsoport tagjai előadásaik keretében bemutassák kutatásaik jelenlegi állását, reflektáljanak egymás témáira, és a meghívott előadókkal szakmai párbeszédet folytatva tovább gondolják az egyes témakörök sajátos aspektusait.

Viracocha isten
(forrás)

A műhelykonferencia programja a Latin-Amerika Kutatócsoport interdiszciplináris jellegét tükrözte vissza, ennek megfelelően irodalmi, történeti, vallási, kulturális antropológiai megközelítések egyaránt helyet kaptak az előadók részéről. Külön törekvése volt a rendezvény szervezőinek, hogy az egyes hazai szakmai műhelyek (Károli, ELTE, Szegedi Tudományegyetem, Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Néprajzi Múzeum) együttműködésével valósuljon meg a rendezvény, mivel napjainkra a Latin-Amerika Kutatócsoportnak sikerült szervesen integrálódnia ezen műhelyek sorába.

A program utolsó pontjaként az Orpheus Noster folyóirat 2020. évi 4. számának a bemutatására került sor. A számot Frazer-Imregh Monika főszerkesztő asszony és a szerzők (Csikós Zsuzsanna, Dornbach Mária, Fischer Ferenc, Horváth Emőke, Lénárt András, Szente-Varga Mónika, Szilágyi István, Tézer Zita) közösen mutatták be. A szám tanulmányainak mindegyike a kubai történelem, politika és vallás egyes kérdéseit tette vizsgálat tárgyává.

A konferencián elhangzott részletes programról itt olvashat.

Havannai katedrális
(fotó: pixabay.com)

Galéria

Galéria

 

Tudomány, kutatás

Névjegy

Névjegy

 

Napi biztatás

Blog

Károli Gáspár Református Egyetem – Blog

Sport a Károlin

Sport a Károlin

Szakirányú továbbképzések

Youtube