Ökogyülekezet Kutatóműhely

„A teremtett világ sóvárogva vár” (Róm 8,19)

Az Ökogyülekezeti Mozgalomról

A Magyarországi Református Egyház teremtésvédelmi csoportja, az Ökogyülekezeti Mozgalom 2010-ben alakult meg a skót EcoCongregation mintájára. Elsődleges feladata az egyház szakmai segítése ökológiai és környezetvédelmi kérdésekben. A szervezetet egy lelkészekből és környezetvédelmi szakértőkből álló önkéntes testület, az Ökogyülekezeti Tanács irányítja. Ökumenikus szemléletű, együttműködik más keresztény felekezetek ökológiai munkacsoportjával, társadalmi szervezetekkel, felsőoktatási intézményekkel és nyitott minden keresztyén közösség részvételére. Kiterjedt nemzetközi kapcsolatrendszerrel rendelkezik, aktív tagja az Európai Keresztyén Környezetvédelmi Hálózatnak (ECEN).
A Mozgalom 2018 szeptemberétől a KRE Egyház és Társadalom Kutatóintézetében folytatja munkáját Ökogyülekezeti Kutatóműhely néven. A szervezet munkatársai: Dr. Kodácsy Tamás református lelkész (műhelyvezető), Szűcs Boglárka környezeti nevelő (referens) és Révai Mátyás humánökológus.

A kutatóműhely örömmel várja az egyház ökológiai felelősségvállalása iránt érdeklődő hallgatókat programjaira, előadásaira, kutatási programokba. A szervezetben lehetőség van szakmai gyakorlat elvégzésére, elsősorban kommunikáció szakos hallgatóknak önkéntes munka végzésére. Szakdolgozók és más érdeklődők számára is hozzáférhető és kölcsönözhető a teremtésvédelemmel kapcsolatos hazai és külföldi szakirodalom. Teológiai, gyakorlati környezetvédelmi, szemléletformálási, pedagógiai módszertani kérdésekben egyaránt szakmai támogatást nyújtanak, és szívesen bevonják a hallgatókat is. Rendezvények környezetterhelésének csökkentésében, optimális környezetmenedzsment kidolgozásában, fenntartható életmóddal kapcsolatos kérdésekben hátteret biztosítanak.
Programjaikról és az aktuális lehetőségekről a www.okogyulekezet.hu honlapon és www.facebook.com/Okogyulekezet oldalukon.

Kapcsolat

Magyarországi Református Egyház Ökogyülekezeti Mozgalom

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Telefon: +36-30/453-2950

Postacím: 1146 Budapest, Abonyi u 21.

Részletes információ: www.okogyulekezet.hu

Facebook: www.facebook.com/Okogyulekezet

Az Ökogyülekezet Kutatóműhely hírei:

2019. április
Gyűjtődoboz a használt mobiltelefonoknak

Április 1-től használt mobiltelefonok gyűjtésére szolgáló dobozok kerültek kihelyezésre a Károli Gáspár Református Egyetemen, mivel az Egyetem Ökogyülekezeti Műhelye is csatlakozott a Jane Goodall Intézet által indított „Passzold vissza, tesó” telefongyűjtő-kampányhoz.
A mobiltelefonok előállításához szükséges koltán ércet Afrikában, veszélyeztetett fajok (pl. gorillák és csimpánzok) élőhelyén bányásszák, ezzel felemésztve erdeiket. Ezt a folyamatot szeretnék a mozgalom szervezői megfékezni, így a magyar háztartásokban használt, de használaton kívülre került mobiltelefonok újrahasznosítása céljából gyűjtést indítottak. A zárt dobozokban összegyűlt, használt telefonokat az Inter-Metal Recycling Kft. fogja újrahasznosításra átvenni, ahol egy zárt láncolaton keresztül kerül feldolgozásra (vagyis senki nem tudja eltulajdonítani a leadott készülékeket, vagy az abban lévő adatokat megszerezni).
A kampányról bővebben itt lehet olvasni.

Következő események


Galéria

Galéria

 

Kutatás

Gyakornoki program

Gyakornoki program

Névjegy

Névjegy

Blog

Károli Gáspár Református Egyetem – Blog

Sport a Károlin

Sport a Károlin

Szakirányú továbbképzések

Youtube