Szenczi Molnár Albert Egyházművészeti Intézet

A 2006-ban alakult Szenczi Molnár Albert Egyházművészeti Intézet a teológia és a művészet, a teológiai esztétika műhelye kíván lenni a Hittudományi- és a Bölcsészettudományi Kar oktatóinak és külső tudományos munkatársak oktatói tevékenységét, kutatását megszervezendő és publikálandó. Az Intézet megalakításának célja egy koordinációra képes, a meglévő szerkezetre és személyi állományra alapozó, intézményeket átfogó rendszer kialakítása egyetemünk keretében, mely hasznosítani kívánja az egyes intézetek, illetve tanszékek már meglévő ilyen irányú képességeit és kapcsolatait.

Elsőszámú feladata az egyház látható, mindenki által érzékelhető művészeti megjelenésének elméleti és gyakorlati, történeti és leíró bemutatása, elemzése, amelyet interdiszciplináris és ökumenikus nyitottság jellemez.
Az Intézet öt munkacsoport tevékenységének ad otthont:
1) teológiai esztétikai (dr. Békési Sándor), 
2) liturgiai (dr. Pap Ferenc),
3) egyházzenei (dr. Dávid István),
4) irodalmi (dr. Petrőczi Éva) és
5) képzőművészeti (dr. Lőrincz Zoltán) témákban végez oktató és kutatói tevékenységet.

Teológiai vonatkozásban legfőbb területet az a teológiai esztétika, amely angol és német nyelvterülettől eltérően a magyar teológiai gondolkodásban még nem nyert jogot arra, hogy helyet kapjon a teológiai diszciplínák között. Ennek érdekében is munkálkodik az Egyházművészeti Intézet. Folyóirata a Porta Speciosa, többnyelvű lap, amely nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi kutatásokkal is kapcsolatot kíván tartani. Első, próbaszáma (2007) után 2010-től rendszeresen kíván megjelenni legalább évente. 

Szenci Molnár Albert Egyházművészeti Intézet
Dr. Pap Ferenc

1092 Bp., Ráday u. 28
Tel.: 06-1-217 2403
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 
 

Gyakornoki program

Gyakornoki program

Galéria

Galéria

Névjegy

Névjegy

Blog

Károli Gáspár Református Egyetem – Blog

Online tanácsadás

Sport a Károlin

Sport a Károlin

Szakirányú továbbképzések

Youtube