A koffein a világ egyik leggyakrabban használt pszichoaktív szere. Egyes táplálkozási kutatások szerint az Amerikai Egyesült Államokban élő gyermekek és felnőttek 80-90%-a fogyaszt koffeintartalmú ételeket és italokat (Juliano, Ferré és Griffiths, 2009). Magyarországon elterjedt a kávé, fekete- és zöldtea, kóla, illetve újabban az energiaital-fogyasztás is. Ez utóbbi különösen a fiatalok közötti egyre nagyobb népszerűsége és egészségügyi veszélyei miatt érdemel kiemelt figyelmet. 2011. november 1. és december 31. között hazánkban 123 regisztrált esetben idézett elő rosszullétet az energiaital-fogyasztás, és az érintettek 88%-a 19 év alatti volt (ÁNTSZ sajtóközlemény, 2012).
A koffein bizonyítottan enyhe stimulánsként hat a központi idegrendszerre. Fokozza az éberséget, a végrehajtó funkciók közül javítja a kontrollfunkciókat és a munkamemóriát, illetve csökkenti reakcióidőt különböző kognitív feladatokban (Giles, Mahoney, Brunyé, Gardony, Taylor és Kanarek, 2012), növeli az észlelt energikusságot és csökkenti az észlelt fáradtságot (Olson, Thornton, Adam és Lieberman, 2012), növeli a stressz-reaktivitást (Lane, Adcock, Williams és Kuhn, 1990), és szorongásos tüneteket is okozhat (Broderick és Benjamin, 2004). A rendszeres napi koffeinfogyasztás bizonyítottan összekapcsolódik az alvászavarokkal és a napközbeni álmossággal, felnőtteknél és gyerekeknél egyaránt (Roehrs és Roth, 2008).
A koffeindependencia vagy koffeinfüggőség máig vitatott jelenség, számos pro- és kontra érv elhangzik arról, hogy érdemes-e önálló kórképként szerepelnie a diagnosztikus rendszerekben. Heishman és Henningfield (1992) szerint a koffein részben megfelel a kábítószer-függőség elsődleges szempontjainak: pszichoaktív hatású, megerősítőként működik, ugyanakkor függőséget okozó potenciálja alacsony. A koffein okozta fizikai függőséget állatokkal és emberekkel végzett kísérletek is igazolták. A tünetek annál súlyosabbak, minél nagyobb az elfogyasztott koffein mennyisége, mintázatuk pedig változatos (Strain és Griffiths, 1995).
A megvonási tüneteket kétféleképpen lehet mérni: retrospektív módon, kérdőíves módszerrel, vagy prospektív klinikai kutatásokkal (pl. Evans és Griffiths, 1999) – ez utóbbiban többnyire nagyobb a tünetek előfordulása (Dews, O’Brien és Bergman, 2002). A megvonási szindróma általában az utolsó koffeinadag elfogyasztása után 12-24 órával kezdődik, 20-48 óránál éri el a tetőpontját, és körülbelül egy hétig tart. A megvonási tünetek nagy mennyiségű koffein (600 mg/nap) relatíve rövid idejű adása (6-15 nap) után regisztrálhatók (Griffiths és Woodson, 1988).
Juliano és Griffiths (2004) a koffeinmegvonás szakirodalmának szisztematikus áttekintése során tíz validnak tekintett tünetet talált, amelyek a következők: fejfájás, fáradtság, csökkent energia/aktivitás, csökkent figyelem/éberség, álmosság, csökkent elégedettség/jóllét, depressziós hangulat, koncentrációs nehézségek, irritáltság, „ködösség”/zavarosság. A validitás kritériuma az volt, hogy az adott tünet az 57 megvizsgált kutatásból legalább hatban – amelyek közül legalább kettő kettős-vak elrendezésű – szerepel, és ahol a szerzők képesek elkülöníteni a koffein okozta hatásokat a megvonási tünetektől. Ezenkívül megközelítőleg valid tünetnek tekinthetők az influenzaszerű tünetek, az émelygés/hányás illetve az izomfájdalom vagy -merevség.
Hughes, Oliveto, Liguori, Carpenter és Howard (1998) a koffeinfüggőségi és -megvonási tünetek mérésére dolgoztak ki eljárást az általános pszichoaktívszer-dependencia tüneteire támaszkodva. A kutatásukban résztvevők (n=162) 56%-a mutatott erős sóvárgást vagy voltak sikertelen próbálkozásai a fogyasztás abbahagyására, 50%-uk sok időt töltött a szer használatával, 28%-uk több koffeint használt, mint amennyit szándékozott, 18%-uknak voltak megvonási tünetei, 14%-uk használta az ártalmak ellenére, 8%-uknál alakult ki tolerancia és 1%-uk adott fel más tevékenységeket a használat kedvéért. Mintájukban a koffeinhasználók 30%-a a függőség három vagy több kritériumát teljesítette, 11%-uk tartósan, 34%-uk pedig átmenetileg próbálta leállítani a fogyasztást a kutatást megelőző évben. A leggyakoribb megvonási tünetek a fejfájás, álmosság és fáradtság voltak (Hughes és mtsai 1998).
A koffein elterjedtsége, hatása és a függőségi- és megvonási tünetek kialakulása miatt fontos kérdés, hogy milyen motivációk vezérlik az embert a koffeinfogyasztás fenntartására, és hogy vannak-e olyan motivációs faktorok, amelyek képesek bejósolni a fogyasztás mértékét, illetve a koffeinfüggőség kialakulását.
Az ember számos okból lehet motivált a koffeinfogyasztásra, de erre korábban többnyire csak anekdotikus adatok szolgáltak bizonyítékul. A koffein – stimuláns hatása mellett – a fogyasztó számára a függőség kapcsán kialakuló megvonási tünetek elkerülése miatt is vonzóvá válhat. Ezek a megfigyelések képezik az alapját a pozitív és negatív megerősítések modelljének (Heinz, Kassel és Smith, 2009): a koffein pozitív megerősítőként működik, ha fogyasztásakor valami jó történik és negatív megerősítő, ha a fogyasztásakor valami rossz abbamarad (Gősiné Greguss és Bányai, 2006).
A koffeinfogyasztás egyik oka lehet a folyadékpótlás, ami elsődleges homeosztatikus motiváció – a koffeinnek a közhiedelemmel ellentétben pozitív hatása van a folyadékháztartásra, vízhajtó hatása alacsony (Rogers és Smith, 2011). Számos társadalomban elfogadott társadalmi szokás kávéval vagy teával kínálni a vendéget (Gősiné Greguss és Bányai, 2006), az elsődleges nem-homeosztatikus motivációk közül tehát közrejátszhat a fogyasztásban a társas kapcsolatokra irányuló motiváció is. Egyes kutatások arra utalnak, hogy a koffeintartalmú kávé segíthet javítani a társas támogatást, ugyanakkor növeli a depressziós tünetek előfordulását (Tse, Chan, Shiu, Chung és Cheng, 2009).
Ha egy tevékenységet, például a koffeinfogyasztást, rendszeresen végzünk, akkor önmagában, az eredeti okoktól függetlenül motiváló erővé válhat, ez a motívumok funkcionális autonómiája (Allport, 1937/1985, idézi Gősiné Greguss és Bányai, 2006); ide tartozhat a rituálészerű kávéfogyasztás is.
A koffeinfogyasztók gyakran az ízük miatt fogyasztanak koffeintartalmú italokat (Rogers és Smith, 2011), annak ellenére, hogy a koffein alapvetően keserű, azaz averzív inger; ízének preferenciája nagy valószínűséggel operáns kondicionálással állandósulhatott, az általa kiváltott pozitív hatásokkal való asszociáció révén (Rogers és Smith, 2011). A koffeintartalmú italok érzékleti minőségei – például az íz és az illat – összekapcsolódhatnak az elfogyasztott koffein okozta hangulati változásokkal (Rogers és Richardson, 1993), a hangulati változáson kívül pedig a valós vagy várt teljesítménybeli nyereségek is hozzájárulhatnak a fogyasztásra való motiváltsághoz (Kuznicki és Turner, 1986). Liguori és Hughes (1997) szerint a koffeintartalmú tartalmú ital típusától függetlenül nő a fogyasztók önbeszámolós munkamotivációja és csökken az álmosságuk és lustaságuk.
A fentiek alapján kutatásunk célja az volt, hogy feltárjuk a koffeinfogyasztás motivációs hátterét egy, a jelenlegi vizsgálathoz létrehozott motivációs kérdőív segítségével. A szakirodalmi források és a koffeinfogyasztók állításai is többfajta koffeinfogyasztási motivációra engednek következtetni. A kutatás további célja annak megállapítása, hogy eltérő motivációk állak-e a különböző koffeintartalmú termékek fogyasztásának hátterében, illetve hogy a koffeinhasználat problémásságát – vagyis a koffeinfüggőségi és a koffeinmegvonási tünetek mennyiségét – képes-e bejósolni a koffeinhasználat mértéke és különböző koffeinfogyasztási motivációk.
A kutatás során alkalmazott kérdőívcsomagot összesen 598 fő töltötte ki. A minta egyrészt egy nyugat-magyarországi cég munkatársaiból (n=198), másrészt az ELTE hallgatóiból (n=400) állt. Utóbbi részminta az ELTE Kerekes Úti Kollégiumának lakóiból (n=255), az ELTE PPK másodéves, pszichológia mesterszakos hallgatóiból (n=22) és elsőéves, pszichológia alapszakos hallgatóiból (n=123) tevődött össze.
A kutatás során felvett kérdőívcsomag az alábbi, a jelen elemzésekhez felhasznált eszközöket tartalmazta.
A demográfiai adatok (nem, kor, lakhely, iskolai végzettség, jelenlegi tanulmányok, munkaviszony, szubjektív gazdasági helyzet) mellett felmértük a koffeinfogyasztás mértékét a táblázatos formájú Caffeine Consumption Questionnaire (CCQ) (Landrum, 1992) segítségével, amelyet a Magyarországon kapható koffeintartalmú termékekhez alakítottuk, emiatt esett ki több, az USA-ban kapható koffeintartalmú üdítőital, és maradt benne a kávé, instant kávé, tea, energiaitalok, koffeintabletta és az „egyéb” kategória. A kávé, instant kávé, fekete tea, kóla és zöld tea átlagos koffeintartalmát szakirodalmi adatok (Roehrs és Roth, 2008, Rogers és Smith, 2011, 2003, Barone és Roberts, 1996) alapján kalkuláltuk, az energiaitalok és a koffeintabletta esetében pedig a Magyarországon kapható termékeken feltüntetett koffeintartalmat vettük alapul (1. táblázat). A résztvevőknek jelölniük kellett, hogy az adott koffeintartalmú terméket a nap melyik szakában fogyasztják, továbbá hány adagot fogyasztanak belőle.
1. táblázat: Az egyes termékeknek jelenlegi kutatásban használt koffeintartalma
Koffeintartalmú termék |
Koffeintartalom (mg) |
Kávé (150ml) |
100 |
Instant kávé (150ml) |
60 |
Fekete tea (200ml) |
50 |
Energiaital (250ml) |
75 |
Koffeintabletta (1db) |
100 |
Kóla (200ml) |
30 |
Zöld tea (200ml) |
17 |
A koffeinfüggőség és a megvonási tünetek felmérésére a Hughes és mtsai (1998) által kifejlesztett 17 tételes mérőeszközt használtuk. A szerzők a teszt-reteszt interjúk alapján megállapították, hogy akinél az első mérés során teljesült a dependencia kritériuma, annál a második mérés 97%-os biztonsággal ugyanúgy megállapította a dependenciát. A mérőeszköz első tíz kérdése a függőségi tünetekre kérdez rá, itt „igen”-nel és „nem”-mel felelhet a válaszadó, majd két kérdésre („Mennyire lenne nehéz Önnek abbahagynia a koffeinfogyasztást?”, „Mennyire függ Ön a koffeintől?”) egy négyfokú skálán kell válaszolnia. A következő hét kérdés a megvonási tünetekre kérdez rá, itt is „igen”-nel és „nem”-mel lehet válaszolni. Az elemzés során a koffeinfüggőségi tünetek összepontszámával és a koffeinmegvonási tünetek összpontszámával számoltunk.
A résztvevők egy, a jelenlegi kutatáshoz induktív kutatási módszerrel összeállított 39 tételes kérdőívet is kitöltöttek, amely a koffeinfogyasztás motivációinak felmérésére szolgált. A kérdőív megkonstruálása előtt egy rövid felmérést végeztünk kisszámú koffeinfogyasztó (n=26) segítségével, akiknek az „Azért fogyasztok koffeintartalmú italokat, mert...” kezdetű állítást kellett többféleképpen megválaszolniuk; a válaszok alapján állítottuk össze a kérdőív tételeit. Az 1. sz. Mellékletben feltüntetett kérdőív a Koffeinfogyasztási Motivációk Kérdőív (KMK) elnevezést kapta. A kiemelt tételek a végső faktorstruktúra megalkotása során szelektálásra kerültek.
A kutatásban alkalmazott, nyomtatott formájú kérdőívcsomagon kívül a résztvevők minden esetben kaptak egy tájékoztató és belegyező nyilatkozatot, amely információkat tartalmazott a vizsgálat céljáról és menetéről, az adatkezelés módjáról – kitérve arra, hogy a kutatásban való részvétel anonim módon zajlik – és az elállástól való jogról. Az aláírt nyilatkozatokat a kérdőívektől különállóan gyűjtöttük az etikai követelményeknek megfelelően.
A statisztikai adatelemzéshez az SPSS 17 statisztikai programot használtuk. A kitöltők átlagéletkora 27,83 év (SD=10,59 év), 71%-uk nő. 26%-uk él Budapesten, 50,3%-uk vidéki városban, 23,8%-uk pedig falun. Az iskolai végzettséget tekintve 3,7%-uk általános iskolát, 11,7%-uk szakmunkásképzőt végzett, 65,3%-uknak van érettségije és 19,3%-uknak főiskolai vagy egyetemi diplomája. 50,2%-uk dolgozik valamilyen formában, 66,1%-uk pedig tanul valamilyen formában. Legnagyobb részük (62,7%) életkörülményeit átlagosnak tartja.
A résztvevők átlagosan 211 mg koffeint fogyasztanak naponta (SD=150 mg) és átlagosan 9,92 éve fogyasztanak koffeint (SD=9,31 év). A kitöltők 22,2%-a csak kávét, 15,4%-a csak fekete teát, 2,7%-a csak energiaitalt, 0,2%-a csak koffeintablettát, 1,5%-a csak egyéb koffeintartalmú terméket (kólát és zöld teát), 58%-a pedig többféle koffeintartalmú terméket fogyaszt naponta. A koffeinfüggőségi tünetek vizsgált populációban mért gyakorisága a 2. táblázatban, a koffeinmegvonási tünetek százalékos előfordulása pedig az 3. táblázatban szerepel.
2. táblázat: a koffeinfüggőségi tünetek százalékos gyakorisága a vizsgált populációban
Koffeinfüggőségi tünetek |
Valid % |
Koffeintartalmú italt ivott, bár tudta, hogy ennek negatív következményei lehetnek (pl. alvási nehézség). |
35,8 |
Olyan erős vágyat vagy késztetést érzett valamilyen koffeintartalmú ital elfogyasztására, hogy nem tudott ellenállni neki. |
32,6 |
Több koffeint fogyasztott, mint amennyit szándékozott. |
26,4 |
Koffeint fogyasztott, hogy elkerüljön egy vagy több a koffeinhez kapcsolható elvonási tünetet (pl. fejfájás, émelygés, fáradtság). |
25,1 |
Több koffeintartalmú italt kellett fogyasztania, mint korábban, annak érdekében, hogy ugyanazt a hatást elérje. |
11 |
Megpróbálta csökkenteni vagy abbahagyni a koffeintartalmú italok fogyasztását, de ez nem sikerült. |
7,5 |
Jelentős mennyiségű időt töltött a koffeintartalmú italok fogyasztásával vagy beszerzésével. |
5,7 |
Valamilyen társas, foglalkozási vagy kikapcsolódási tevékenységét csökkentette vagy feladta a koffeinhasználat miatt. |
1,7 |
3. táblázat: a koffeinmegvonási tünetek százalékos előfordulása a vizsgált populációban
Koffeinmegvonási tünetek |
Valid % |
Álmosság |
44,3 |
Fáradtság |
38,6 |
Fejfájás |
21,8 |
Depresszió, levertség |
5,2 |
Émelygés, rosszullét |
3,5 |
Szorongás |
2,2 |
Hányás |
0,3 |
A résztvevők 22,9%-a tapasztalt három vagy annál több függőségi tünetet. Ha megvizsgáljuk az önbevallásos függőséget („Mennyire függ Ön a koffeintől?”), akkor mindössze 2% gondolja úgy, hogy nagyon függ, 11,6%, hogy függ, 32%, hogy kicsit függ, 54,4% pedig, hogy egyáltalán nem függ a koffeintől.
A koffeinfogyasztókat az általuk fogyasztott koffeintartalmú termék alapján három csoportra osztottuk: az első csoport tagja csak kávét fogyasztanak, a második csoport tagjai több fajta koffeintartalmú terméket fogyasztanak vegyesen, a harmadik csoport tagjai pedig szintén többfajta koffeintartalmú terméket fogyasztanak, de kávét egyáltalán nem. Ezt a fajta csoportosítást az indokolja, hogy eléggé alacsony azok száma, akik csak fekete vagy zöldteát, csak energiaitalt, csak kólát vagy csak koffeintablettát fogyasztanak. A kávét egyáltalán nem használó koffeinfogyasztók aránya 30,27%, a csak kávét fogyasztóké 22,24%, a mindenféle koffeintartalmú italt vegyesen fogyasztóké („vegyes”) 47,49% a jelenlegi mintában.
A Koffeinfogyasztási Motivációk Kérdőív faktorstruktúrájának megismerésére feltáró faktoranalízist végeztünk, Maximum Likelihood elemzéssel és Promax forgatással. A ferde forgatás indokolt, mivel a különböző motivációk együtt járhatnak.
Az első faktoranalízis alapján (KMO=0,944, Bartlett-féle szfericitásteszt p<0,001) hét faktor bontakozott ki, viszont nem volt olyan tétel, amely a hetedik faktoron rendelkezett a legmagasabb töltéssel, így a hétfaktoros megoldást elvetettük. A hatfaktoros modell (KMO=0,944, Bartlett-féle szfericitásteszt p<0,001) a variancia 60,1%-át magyarázta.
Ezután következett a tételek szelekciója az alábbi két kritérium alapján: négy tétel eltávolításra került, mert egy faktoron sem érte el a tétel a 0,4-es faktorsúlyt három tétel pedig túl magas – 0.5/0.2 vagy 0.6/0.3 arányt meghaladó – kereszt-töltéssel rendelkezett. A végleges, hat faktoros modell (KMO=0,941, Bartlett-féle szfericitásteszt p<0,001) faktorstruktúráját a 4. táblázat mutatja be. A skálák belső konzisztenciája öt esetben jó, egy esetben elfogadható, a faktorok közötti korreláció minden esetben 0,7 alatt van (5. táblázat).
4. táblázat: A Koffeinfogyasztási Motivációk Kérdőív faktorstruktúrája
Faktor |
||||||
Éberség/ teljesítmény-fokozás |
Szociális/ rekreáció |
Szokás/ rituálé |
Érzékleti tulajdonságok |
Hangulat-javítás |
Fiziológiai mutatók szabályozása |
|
... mert segít ébren maradni |
,988 |
|||||
... mert segít, amikor fáradt vagyok |
,971 |
|||||
... mert segít a koncentrációban |
,883 |
|||||
... mert frissebb leszek tőle |
,869 |
|||||
... mert élénkít |
,809 |
|||||
... mert felpörget |
,709 |
|||||
... mert segít felébredni |
,684 |
|||||
... mert testileg és szellemileg is fittebbnek érzem magam |
,647 |
|||||
... mert úgy érzem, hogy ilyenkor megtelek energiával |
,639 |
,356 |
||||
... mert a kávézás társasági esemény |
,922 |
|||||
... mert a társasági érintkezésben fontos a kávézás |
,907 |
|||||
... mert egy jó beszélgetéshez kellemes kísérő egy kávé |
,839 |
|||||
... mert jól esik társaságban a beszélgetés mellé |
,786 |
|||||
... mert összehoz másokkal |
,754 |
|||||
... mert a társaságban mindenki iszik |
,678 |
|||||
... mert jó egy pohár kávé mellett lazítani |
,494 |
|||||
... mert szertartássá vált számomra |
,969 |
|||||
... mert a mindennapjaim részévé vált |
,923 |
|||||
... mert hozzászoktam |
,691 |
,424 |
||||
... mert egy élvezetes szokássá vált |
,654 |
|||||
... mert egy kellemes rituálé |
,647 |
|||||
... mert finom |
1,047 |
|||||
... mert szeretem az ízét |
,918 |
|||||
... mert szeretem az illatát |
,545 |
|||||
... mert hidegben jól esik egy forró ital |
,436 |
|||||
... mert javítja a hangulatomat |
,945 |
|||||
... mert jobb kedvem lesz tőle |
,834 |
|||||
... mert oldja a feszültséget |
,603 |
|||||
... mert megnyugszom tőle |
,495 |
|||||
... mert szeretem az ezzel járó hangulatot |
,462 |
|||||
... mert jót tesz a vérnyomásomnak |
,491 |
|||||
... mert akkor kevésbé fáj a fejem |
,488 |
5. táblázat: Faktorkorrelációs mátrix
Faktor |
Éberség/ teljesítmény-fokozás |
Szociális/ rekreáció |
Szokás/rituálé |
Érzékleti tulajdonságok |
Hangulat-javítás |
Fiz. mutatók szabályozása |
Éberség/teljesítmény-fokozás |
,949 a |
,313 |
,313 |
,292 |
,569 |
,416 |
Szociális/rekreáció |
,313 |
,914 a |
,536 |
,499 |
,554 |
,347 |
Szokás/rituálé |
,313 |
,536 |
,912 a |
,696 |
,477 |
,431 |
Érzékleti tulajdonságok |
,292 |
,499 |
,696 |
,837 a |
,491 |
,338 |
Hangulatjavítás |
,569 |
,554 |
,477 |
,491 |
,853 a |
,415 |
Fiz. mutatók szabályozása |
,416 |
,347 |
,431 |
,338 |
,415 |
,659 a |
a A skála Cronbach-alfája
Egyutas ANOVA-val ellenőriztük, hogy a fogyasztott koffeintartalmú termék alapján különböző csoportok eltérő motivációkkal rendelkeznek-e. A motivációknál minden esetben a regressziós becsléssel létrehozott faktorszkórokat alkalmaztuk. Az eredményekből az látszik, hogy minden motivációban különbség mutatkozik a csoportok között. A Szociális/rekreáció és a Fiziológiai mutatók szabályozása skálák esetében LSD és Bonferroni, a másik négy skála esetében pedig – a normalitás sérülése miatt – Games-Howell post hoc elemzést használtuk. Az Éberség/teljesítményfokozás volt az egyetlen, ahol mindhárom csoport között szignifikáns különbség volt [F(2)=34,53, p<0,001]. A kávét egyáltalán nem fogyasztók éberségre vonatkozó motivációja volt a legalacsonyabb (p<0,001), őket követték a csak kávét fogyasztók (p<0,001), a legerősebb, éberségre vonatkozó motivációjuk pedig a vegyes csoportba tartozóknak volt (p<0,001). A vegyes és csak kávét fogyasztó csoport között a többi motivációban nem volt szignifikáns különbség.
A kávét egyáltalán nem fogyasztók Szociális/rekreációs [F(2)=36,26, p<0,001], Szokás/rituálé [F(2)=53,77, p<0,001], Érzékleti tulajdonságok miatti [F(2)=9,92, p<0,001], Hangulatjavítási [F(2)=18,97, p<0,001] és Fiziológiai mutatók szabályozására vonatkozó [F(2)=50,69, p<0,001] motivációja mind a vegyes csoporténál (egységesen p<0,001), mind a csak kávét fogyasztókénál (egységesen p<0,001) szignifikánsan alacsonyabb volt.
A stepwise módszerrel alkalmazott többszörös lineáris regresszió-elemzés alapján a koffeinfüggőségi tünetek legjobb bejósló modellje a variancia 27,9%-át magyarázza. A függőségi tünetekkel a legszorosabb kapcsolatot a naponta elfogyasztott koffein mennyisége (B=0,003, béta=0,263, t=6,913, p<0,001) mutatta, ezt követte az Éberség/teljesítményfokozás, mint motivációs faktor (B=0,380, béta=0,253, t=5,500, p<0,001), majd, végül a Hangulatjavítás faktor (B=0,269, béta=0,174, t=3,830, p<0,001).
A koffeinmegvonási tünetek legjobb bejósló modellje a variancia 37,9%-át magyarázza. A függőségi tünetekkel a legszorosabb kapcsolatot a Fiziológiai mutatók szabályozása, mint motivációs faktor mutatta (B=0,470, béta=0,323, t=7,451, p<0,001), ezt követte az Éberség/teljesítményfokozás (B=0,305, béta=0,237, t=6,081, p<0,001), majd a naponta elfogyasztott koffein mennyisége (B=0,001, béta=0,151, t=3,991, p<0,001), végül a Szokás/rituálé faktor (B=0,124, béta=0,095, t=2,332, p<0,021). A multikollinearitás mindkét regressziós eljárás esetében elfogadható volt (VIF<1,7).
Az eredmények alapján jól látszik, hogy a koffeinfogyasztási motivációk több faktort képeznek. Az embereket egyrészt motiválja a koffein stimuláns hatása, amelyre számos szakirodalmi adat alapján lehetett következtetni. A várakozásokkal összhangban szintén erős faktor a koffein társaságban történő és kikapcsolódáshoz kötődő használata, illetve – a motívumok funkcionális autonómiájának feltételezését megerősítve – a rituálészerű koffeinhasználat. Az Érzékleti tulajdonságoknak elnevezett faktor a koffeintartalmú ital ízére, illatára és hőmérsékletére vonatkozik. Érdekes eredmény a hangulatjavításra vonatkozó faktor megjelenése, mivel az akut koffeinfogyasztás negatív affektusokat is okozhat. A jelenség magyarázatát valószínűleg a negatív megerősítési elméletek adják, miszerint a koffeinhasználó a koffeinmegvonás nyomán megjelenő negatív tünetek (köztük a szorongás és depresszió) megszüntetése miatt tartja fenn a koffeinhasználatot. A gyengébb belső konzisztenciájú, mindössze két tételből álló Fiziológiai mutatók szabályozása faktor egyrészt rámutat a koffein testi funkciókat (pl. vérnyomást) befolyásoló hatásaira, másrészt szintén kiemelheti a koffein, mint negatív megerősítő szerepét. A fejfájás ugyanis – amelyik az egyik ide vonatkozó tételben is szerepel – szintén megjelenik a koffeinmegvonási tünetek között, ráadásul a 28. tétel („…mert hozzászoktam”) magas töltéssel rendelkezik ezen a faktoron. A folyadékpótlásra vonatkozó feltételezett motiváció az elővizsgálatban mindössze egy embernél jelent meg, és az erre vonatkozó egyetlen tétel egyik faktorba sem illeszkedett.
A koffeintartalmú termékek alaposabb vizsgálatakor kiderül, hogy a feltörekvő energiaitalok mellett a kávé és tea megtartotta vezető szerepét. Az összehasonlítás során a kávét egyáltalán nem fogyasztók minden motivációban jóval alacsonyabb értéket mutattak a csak kávét fogyasztó és a vegyesen fogyasztó csoporthoz képest. Ez az eredmény arra utalhat, hogy a tételek között esetleg nagyobb többségben vannak a kávéfogyasztók által megfogalmazott motivációk, ezért értek el magasabb pontszámokat. Másfelől viszont érdemes lenne a jövőben a kérdőívet a csak teát vagy csak energiaitalt fogyasztók nagyobb mintáján is tesztelni.
Végül a többszörös lineáris regresszió-elemzések alapján megállapítható, hogy a koffeinfüggőség szempontjából veszélyeztetettebbek azok, akik éberség/teljesítményfokozás vagy fiziológiai mutatóik javítása miatt fogyasztanak koffeint, illetve akiknél szokássá, rituálévá vált a fogyasztás. A megvonási tüneteket pedig a motivációk közül leginkább az éberség/teljesítményfokozás és a hangulatjavítás jósolja be. Ez rávilágít a koffein stimuláns hatása és a negatív megerősítésre vonatkozó elméletek jelentőségére. Természetesen mindkét esetben jelentős hatása volt az elfogyasztott koffein mennyiségének is.
A vizsgálat egyik korlátja a különböző típusú koffeintartalmú termékeket fogyasztók aránytalan előfordulása, ami a minta bővítésével a jövőben orvosolható. Fontos továbbá a Koffeinfogyasztási Motivációk Kérdőív faktorstruktúrájának további ellenőrzése megerősítő faktoranalízis elvégzésével, kibővített mintán. A jelenlegi kutatás során a koffeinfogyasztás témakörében végzett feltáró munka mindazonáltal jó alapot adhat a további ilyen irányú kutatásoknak és elvezethet a koffeinfogyasztás jellegzetességeinek pontosabb megismeréséhez.
ÁNTSZ Sajtóközlemény (2012). Energiaital túladagolás: háromnegyede a 18 év alatti fiatalokat érinti. https://www.antsz.hu/felso_menu/sajtoszoba/sajtokozlemenyek/archivum/sajtoszoba_archivum_2012/energiaital_tuladagolas.html?query=koffein Letöltve: 2013.08.26.
Barone, J.J., Roberts, H.R. (1996). Caffeine Consumption. Food and Chemical Toxicology, 34(1), 119-129.
Broderick, P., Benjamin, A.B. (2004). Caffeine and psychiatric symptoms: a review. Journal of Oklahoma State Medical Association, 97(12), 538-42.
Dews, P.B., O’Brien, C.P., Bergman, J. (2002). Caffeine: behavioral effects of withdrawal and related issues. Food and Chemical Toxicology, 40(9), 1257-61.
Evans, S.M., Griffiths, R.R. (1999). Caffeine Withdrawal: A Parametric Analysis of Caffeine Dosing Conditions. The Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics, 289(1), 285-294.
Giles, G.E., Mahoney, C.R., Brunyé, T.T., Gardony, A.L., Taylor, H.A., Kanarek, R.B. (2012). Differential cognitive effects of energy drink ingredients: Caffeine, taurine, and glucose. Pharmacology Biochemistry and Behavior, 102(4), 569–577.
Gősiné Greguss A., Bányai É. (2006). A motiváció. In Oláh A. (szerk.) Pszichológiai alapismeretek. Bölcsész Konzorcium (pp. 321-369). http://mek.niif.hu/05400/05478/05478.pdf Letöltve: 2012. április 3.
Griffiths, R.R., Woodson, P.P. (1988). Caffeine physical dependence: a review of human and laboratory animal studies. Psychopharmacology, 94(4), 437-451.
Heinz, A.J., Kassel, J.D., Smith, E.V. (2009). Caffeine expectancy: instrument development in the Rasch measurement framework. Psychology of Addictive Behavior, 23(3), 500-511.
Heishman, S.J., Henningfield, J.E. (1992). Stimulus functions of caffeine in humans: Relation to dependence potential. Neuroscience & Biobehavioral Reviews, 16(3), 273-287.
Hughes, J.R., Oliveto, A.H., Liguori, A., Carpenter, J., Howard, T. (1998). Endorsement of DSM-IV dependence criteria among caffeine users. Drug and Alcohol Dependence, 52, 99-107.
Juliano, L.M., Ferré, S., Griffiths, R,R. (2009). Caffeine: pharmacology and clinical effects. In: Ries, R.K., Fiellin, D.A., Miller, S.C., Saitz, R. (eds.). Principles of Addiction Medicine (pp. 159–178). Philadelphia, PA: Lippincott Williams & Wilkins.
Juliano L.M., Griffiths, R.R. (2004). A critical review of caffeine withdrawal: empirical validation of symptoms and signs, incidence, severity, and associated features. Psychopharmacology, 176, 1-29.
Kuznicki, J.T., Turner, L.S. (1986). The effects of caffeine on caffeine users and non-users. Physiology and Behavior, 37(3), 397-408.
Landrum, R.E. (1992). College students’ use of caffeine and its relationship to personality. Coll Stud J 26, 151–155.
Lane, J.D., Adcock, R.A., Williams, R.B., Kuhn, C.M. (1990). Caffeine Effects on Cardiovascular and Neuroendocrine Responses to Acute Psychosocial Stress and Their Relationship to Level of Habitual Caffeine Consumption. Psychosomatic Medicine, 52, 320-336.
Liguori, A., Hughes, J.R. (1997). Caffeine self-administration in humans: 2. A within-subjects comparison of coffee and cola vehicles. Experimental and Clinical Psychopharmacology, 5(3), 295-303.
Olson, C.A., Thornton, J.A., Adam, G.E., Lieberman, H.R. (2012). Effects of 2 Adenosine Antagonists, Quercetin and Caffeine, on Vigilance and Mood. Journal of Clinical Psychopharmacology, 30(5), 573-578.
Roehrs, T., Roth, T. (2008). Caffeine: Sleep and daytime sleepiness. Sleep Medicine Reviews, 12, 153–162.
Rogers, P.J., Richardson, N.J. (1993). Why do we like drinks that contain caffeine? Trends in Food Science & Technology, 4(4), 108-111.
Rogers, P.J., Smith, J.E. (2011). Caffeine, mood and cognition. In Benton, D. (ed.) Lifetime nutritional influences on cognition, behaviour and psychiatric illness (pp. 251-271). Cambridge, UK: Woodhead Publishing Ltd.
Strain, E.C., Griffiths, R.R. (1995). Caffeine dependence: fact or fiction? Journal of the Royal Society of Medicine. 88, 437-440.
Tse, W.S., Chan, C.C.S., Shiu, S.Y.K., Chung, P.Y.A., Cheng, S.H. (2009). Caffeinated coffee enhances co-operative behavior in the Mixed Motive Game in healthy volunteers. Nutritional Neuroscience, 12(1), 21-27.
1. számú melléklet: Koffeinfogyasztási Motivációk Kérdőív
Azért iszom koffein tartalmú italokat… |
soha / majdnem soha |
időnként |
az esetek felében |
az esetek nagyobb részében |
majdnem mindig / mindig |
|
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
|
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
|
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
|
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
|
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
|
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
|
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
|
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
|
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
|
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
|
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
|
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
|
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
|
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
|
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
|
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
|
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
|
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
|
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
|
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
|
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
|
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
|
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
|
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
|
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
|
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
|
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
|
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
|
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
|
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
|
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
|
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
|
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
|
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
|
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
|
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
|
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
|
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
|
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |